Túlfeszültség-védelem

 

 

tt_defected_ic_largeA túlfeszültségek növekvő mértékben veszélyeztetik az olyan elektronikus készülékeket, mint az adatfeldolgozó berendezések . Az elektronikai biztosítótársaságok statisztikái kimutatták azoknak a túlfeszültség következtében előállt kár-gyakoriságoknak a megduplázódását, amelyek az utóbbi 3-4 évben az ilyen berendezéseknél bekövetkeztek.

 

Míg az elektronikus berendezések üzemeltetői biztosítótársaságuktól legtöbb esetben a hardverkárért térítést kapnak, a nagy pénzügyi megterhelést jelentő szoftverkárokra és a berendezés kiesésére, üzemszünetére gyakran nincs biztosítás.

 

Napjaink elektronikus berendezéseinek növekvő integráltsági fokával együtt csökken azok állékonysága a fellépő túlfeszültségekkel szemben.

 

Terjednek olyan téveszmék is, hogy bizonyos technológiai megoldások eleve védelmet biztosítanak a tranziensek káros hatásai ellen. Sajnos ez nem így van.

 

A technikai fejlődés eredményeképpen megjelent nagysebességű, üvegszál bázisú átvitel-technikai hálózatok (LAN, MAN) sem nyújtanak biztonságot e tranzienshatásokkal szemben.

 

Elég csak azokra az átalakítókra vagy erősítőkre gondolni, amelyek az átviteli útban beépítve biztosítják a szükséges jelregenerálást vagy a PC-khez való csatlakozást . Nos ezek az eszközök már félvezetőket tartalmaznak és a működésükhöz szükséges energiát a vezetékes közüzemi hálózatból nyerik.

 

Ennek következtében - valamint az érzékeny elektronikus alkatrészek számának gyors növekedése miatt - emelkedik a károk gyakorisága. Minthogy minden áramkör, a számára specifikált feszültségen működik, van egy feszültség, amely a megállapított tűréshatárt felfelé túllépi: ez a túlfeszültség . Ennek sok esetben az áramkörre és annak komponenseire (feszültségforrás, fogyasztó) káros következményei vannak.

 

A meghibásodás kiterjedése nagymértékben függ az építőelemek feszültségállóságától és - ha tovább vizsgáljuk - attól az energiától, amely a szóban forgó áramkörben ki tud alakulni.

 

http://www.szerver.com/wp-content/uploads/2010/07/leegett_szerver.jpgAzokat a túlfeszültségeket, amelyek galvanikus kapcsoláskor, villámkisüléskor vagy más forrásból induktív vagy kapacitív úton a berendezésbe jutnak, tranziens feszültségeknek, vagy tranzienseknek is nevezzük. Ezek nagyon meredek felfutásúak (néhányszor 10-től több száz µs-ig) és viszonylag lassú lefutásúak (néhányszor 10-től több száz µs-ig)

 

Szolgáltatásaink közé tartozik olyan védelmi rendszer tervezése és kivitelezése, amely biztosítja, hogy a felhasználó által működtetett energiaellátó rendszer megfeleljen a 9/2008. ÖTM rendelet illetve az MSZ EN 62305 szabvány előírásainak. Az érvényes jogszabályok egyértelművé teszik: az energia és információ ellátó hálózat ilyen védelemmel való ellátása az üzemeltető feladata. A gyártók által szállított berendezések csak abban az esetben tartoznak kifogástalanul működni, ha e feltételek adottak.

 

Egy országos felmérésünk tapasztalata, hogy a hazai információ-feldolgozó és továbbító hálózatok több mint 90%-a nem tesz eleget ezen előírásoknak, azaz nem felel meg a fent említett szabványoknak.

 

Minden esetben - igazodva a megrendelő igényeihez - a vezető eszközgyártók (Dehn+Söhne, OBO Bettermann, Phoenix Contact) kínálatából tervezzük és építjük meg a tranziensvédelmi rendszereket.

 

Társaságunk a tranziens túlfeszültség-védelem tervezés-kivitelezés-karbantartás megrendelése esetén

 

. az elérhető technika legmagasabb színvonalát alkalmazza,

. az elvégzett munkáról hivatalos bizonylatot állít ki, valamint

. 5 éves garanciát és

. korlátlan idejű szavatosságot nyújt.

 

Ügyfeleink a 24 órás telefonos rendszertámogatásunkat (hot-line maintenance) térítésmentesen igénybe vehetik.

 

 

Végezetül nézzük meg, mi történik a berendezéseinkkel akkor, ha lecsap a a villám:

(a videó a Phoenix Contact bemutatójából származik) 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

  Ha szeretné újra megtekinteni a videót, kattintson előbb a STOP, majd a PLAY gombra.

 

 

A teljes videó (5p 31 mp) ITT elérhető.

 


 

 

© flow-RÁCIÓ zRt. 1203 Budapest, Török Flóris utca 17. Tel: +36-1-284-8000; +36-30-284-8000; posta@flowracio.hu